About Art Map :
The project “Art Map: theobjectofartartobject (Sanat Haritası: sanatınnesnesisanatnesnesi)” is a new X by Fatih Balcı on the great of art. This X spots the mechanism of in and outtaking, in a Foucault manner, while also including changes in the nature of artistic events in a layered structure. This structure or mechanism is not only detectable through the project, but also in the story of the project, which is dating as back as 2001 in terms of design. In this way, the project also includes the areas of discussion and connected layers. The project “Art Map” in a way completes his previous work, done in the same notion, “Hacet” (The Exhibition That Doesn’t Exist – Olmayan Sergi). While “Hacet” tries to examine how it could be possible to talk about art where no artwork is present, “Art Map” aims to visualize the structure that makes such a thing possible.
According to Fatih Balcı, artistic events in their classical meaning work through the separation of reality and the stage. The stage of art and the plane of reality co-identify each other while providing meaning to them. Today, this separation is replaced by a new structure where the aforementioned duality is melted into one. It is very similar to how modern art stopped reflecting the world and considered it the subject. Artistic structure can take itself as the actual subject and the network of relationships is having difficulty in doing anything other than reflecting itself. Today, the most real and impressive artwork is this very artistic structure.
“Sanat Haritası: sanatınnesnesisanatnesnesi” adlı çalışma sanat alanına ilişkin Fatih Balcı’nın yeni bir sorgulamasıdır. Bu sorgulama sanatsal etkinliğin doğasındaki değişimleri içerdiği gibi, iç içe bir yapı olarak Foucault’cu anlamıyla içeri alma ve dışlama mekanizmasını da tespit eder. Bu mekanizma ya da yapı sadece çalışma aracılığıyla tespit edilmemekte, tasarımı 2001 yılına geri giden çalışmanın realize olma serüveninde de kendini göstermektedir. Böylece çalışma birbirine bağlı katmanlar ve tartışma alanlarını da bünyesinde bulundurmaktadır. Sanat Haritası Fatih Balcı’nın yine aynı izlekte gerçekleştirdiği “Hacet” ( Olmayan Sergi) adlı çalışmasını bütünlemekte onu tamamlamaktadır. “Hacet” çalışması sanat eserinin yokluğunda sanat üzerine konuşmanın nasıl mümkün olduğunu araştırırken, “Sanat Haritası” bunu sağlayan yapının kendisini görünür kılmak istemektedir.
Fatih Balcı’ya göre klasik anlamda sanatsal etkinlik gerçeklik ve sahne ayrımıyla çalışmaktadır. Sanatsal sahne ile gerçeklik düzlemi karşılıklı olarak birbirilerini tanımlamakta ve anlamlandırmaktadırlar. Günümüzde ise bu ayrım yerini bu ikili yapının birbiri içinde eridiği başka bir yapıya bırakmıştır. Modern sanatın konu olarak dünyayı yansıtmaktan vazgeçmesi ve kendini konu alması gibi yeni bir dönüşümdür bu. Sanatsal yapı kendini konu alabilmekte, ilişkiler ağı kendini yansıtmaktan başka bir şey yapmakta zorlanmaktadır. Bugün en gerçek ve etkileyici sanat eseri sanatsal bu yapının kendisidir.