top of page

About Project Çanakkle 

Çanakkale savaşları sınasında ölenler bir sanat projesi ile anılıyor.  Sanatçı Fatih Balcı'nın tasarısıyla başlayan "Proje Çanakkale", Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampüsün'de ilk 1800 fidanın Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Üniversite Ağaçlandırma ve Çevre Düzenleme Birimi tarafından ekilmesiyle başladı.Proje kapsamında 400 bin ağacın yetiştirilmesi planlanıyor.

 

Proje sanatsal bir platformda Çanakkale Savaşlarında ölen her insan için bir fidan dikilmesini hedefliyor ve yürütme kurulunda Dünya'nın ve Türkiye'nin değişik kentlerinde yaşayan bir çok sanatçı ve öğretim elemanı yer alıyor. Sanatçı Fatih Balcı'nın tasarısıyla başlayan bu proje savaşlarda ölenlerin anısına düzenlenmekte ve erezyon sorununa da dikkat çekmek istiyor. Sanatçı, Çanakkale Projesi ile, iki uçlu paradoksal bir temadan yola çıktığını belirterek; "Birbirinden farklıymış gibi görünen bu iki uç, diğer taraftan "YOK OLMA" kavramında ortaklaşmaktadır.Parodoksun birinci ucundaki yok olma, savaş yüzünden insanların yok olması, ikinci ucundaki yok olma erozyon yüzünden toprağın yok olması" dedi.

 

Genç kuşakların ataları arasında geçen bu trajedi, günümüz boyutunda kuçaklaşmanın, dostluğun ve barışın kollarına bırakmıştır kendini. Avusturalya'lı Anzakların torunlarının her 18 Mart'ta gelip hasımlarının torunlarıyla kucaklaşması gibi. Ne yazık ki bu tablo, dünya tarihinde istisnai bir örnek olarak yer alırken, halen gerekçeleri çoğumuzca ikna edici gelmeyen işgaller, savaşlar tüm hızıyla devam etmektedir. Proje Çanakkale bu anlamda "savaşa hayır, barışa evet" diyen bir anlayışın da tarafıdır.

 

Fatih Balcı, J. Beuys'un 7000 meşe çalışmasına da atıfta bulunduğunu belirterek: " Sonuç olarak dönüştürmeyi istediğimiz şey yeryüzünün bir kısmı ve zihinlerdir." dedi.

bottom of page