top of page

About / Hakkında


Cardboard Museum: Neighbor Museum and Biennial

Would Istanbul Biennial be a good neighbor?

Today, the market determines what art is. Museums and biennials are corporatized. Thus, because art is corporatized it becomes a stage that symbolizes the power of the companies and it is managed in a company model. The understanding of museums, which is determined according to the "corporate management" or disciplines of arts management of companies inevitably, leads a stage suitable for their own business methods.

Along with globalization, international competition began to be replaced by competition between metropolises. Istanbul, of course, participated in this competition as well. Museums, biennials, festivals, exhibitions, etc. are the most important arena and medium for said metropolitan competition. On the other hand, galleries and museums are also important in the organization of settlement gains in terms of urban transformation. Whenever galleries are opened somewhere; a great transformation towards a period of urban settlement gain starts (Ali Artun, Contemporary Museums Abstract Art from History).

Today's museums have gained one of the most dominant roles in the transformation of art as a part of the show economy. Today's museums are operated in a way similar to management of shopping malls. Determinant power of market conditions necessarily leads to profound changes in the function and meaning of art.

The question is that: While atrocity of the competitive conditions of the market encompasses the thing that we call art; to what extent human essence of art can be maintained?

The theme of the 15th Istanbul Biennial has been identified as "a good neighbor." The terms neighbor, neighborhood are concepts dismissed from our lives in today's world including especially Turkey. While concepts of neighbor and neighborhood being mostly feudal facts developed on solidarity and desire for common living naturally they are not appreciated in present market economy, where people are forced to be competitors to each other. Therefore, how museums and biennials developed under the conditions we have mentioned above will be engaged with concepts of neighbors and neighbors or retract to our life.

As it is known, in the latest biennial we brought two bottles of salty water from Çanakkale to Istanbul Modern in a 10-day walk in connection with the concept of "Salty Water". Now we have also implemented a new artistic work related to the concept of "A Good Neighbor" for Istanbul Biennial. Basically, this work is designed to test the fact of neighborhood. In short, we wish Istanbul Biennial to be a good neighbor. We will establish a cardboard museum near the main venue of the biennial with our own resources. We want our artist colleagues to bring their small-scale works and exhibit them in this area. At the same time, we would like to arrange meetings in this cardboard museum and speak about art and life.

This work to be carried out directly aims to stimulate neighbor and neighborhood concepts, that is, feeling of living together and solidarity. We promise that we will be a good neighbor to Istanbul Biennial. We will knock their doors to chat for a tea or coffee break. Whenever they need them we'll stand by them. In the end, neighbors need each other and no man is an island.

 

Fatih Balcı

Neighbor Museum and Biennial Manager

Kartondan Müze: Komşu Müze ve Bienal

İstanbul Bienali İyi bir Komşu olur mu?

Bugün neyin sanat olduğuna piyasa karar veriyor.  Müzeler ve bienaller şirketleşiyor. Şirketleşince de, ister istemez şirketlerin gücünü sembolleştiren bir sahne oluyor ve bir şirket modelinde yönetiliyor. Şirketlerin kendi “kurumsal yönetim” veya sanat yönetimi disiplinlerine göre belirlenen müzecilik anlayışı, ister istemez sonunda kendi işletme yöntemlerine uygun bir sahne doğuruyor.

 Küreselleşmeyle birlikte uluslararası rekabetin yerini metropoller arası rekabet almaya başladı. Tabii İstanbul da bu rekabete katıldı. Müzeler, bienaller, festivaller, fuarlar, vb. metropoller arası rekabetin en önemli mecraları, medyaları haline geldi. Öte yandan galeriler ve müzeler kentsel dönüşümdeki rantın örgütlenmesinde de önemli. Bir yere galeriler geldi mi orada kentsel ranta dönük bir dönüşüm başlıyor ( Ali Artun, Çağdaş Müzeler Sanatı Tarihten Yalıtıyor)

Günümüz müzeleri, sanatın gösteri ekonomisinin bir parçası olarak dönüşmesinde en başat rollerden birini yüklenmiştir. Günümüz müzeleri  AVM mantığına benzer bir şekilde işlemektedir.  Piyasa koşullarlının belirleyiciliği, zorunlu olarak sanatın işlev ve anlamında köklü değişimlere yol açmaktadır.

Soru şudur: Pazarın rekabet koşullarının acımasızlığı, sanat dediğimiz şeyi içine almışken sanatın insani özü ne kadar korunabilir?

15. İstanbul Bienalinin teması “ İyi bir komşu” olarak belirlendi. Komşu, komşuluk kavramları günümüz dünyasında ve elbette Türkiye’de de hayatımızdan çıkan kavramlardır. Daha çok feodal dönem olguları olan komşu ve komşuluk, dayanışma ve ortak yaşama arzusu üzerinde gelişmişken, temel olarak insanların birbirlerinin rakibi olmaya zorlandığı günümüz pazar ekonomisinde tutunamamaktadır. Şimdi yukarda bahsettiğimiz koşullar içinde gelişmiş müze ve bienaller komşu ve komşuluk kavramlarını nasıl ele alacaktır ya da yaşantımıza geri çekebilecektir. 

Bilindiği üzere geçen bienalde “Tuzlu Su” kavramı ile ilişkili olarak Çanakkale’den İstanbul Modern’e iki şişe tuzlu suyu 10 günlük bir yürüyüşle getirmiştik. Şimdi yine İstanbul Bienali için “İyi Bir Komşu” kavramıyla ilişkili olarak yeni bir  sanatsal çalışma kurguladık.  Temel olarak bu çalışma komşuluk olgusunu sınamak üzere kurgulanmıştır. Sözün kısası, İstanbul Bienaline iyi bir komşu olmaya talip olduk. Bienal ana mekânına yakın bir yere kendi imkânlarımızla kartondan bir müze kuracağız. Bu mekâna sanatçı arkadaşlarımızın küçük ölçekli işlerini getirip sergilemesini istiyoruz. Aynı zamanda bu karton müzede toplantılar yapıp sanat ve hayat hakkında sohbetler yapmak arzularımız arasında.

Gerçekleştirilecek bu çalışma doğrudan komşu ve komşuluk  yani birlikte yaşama ve dayanışma duygularımızı harekete geçirmeyi istemektedir. Söz veriyoruz İstanbul Bienaline iyi bir komşu olacağız. Arada çay kahve eşliğinde sohbetler yapmak için kapılarını çalacağız. Ne zaman ihtiyaç duyarlarsa yanlarında olacağız. Sonuçta komşu komşunun külüne muhtaçtır.

 

Fatih Balcı

Komşu Müze ve Bienal Yöneticisi

bottom of page